FaeNet
11 minutes reading time (2247 words)

Alto das Fadas. Stand van zaken.

IMG_4943

*** versie in het [English] [Française] [Português] [Español] beschikbaar

 

Yoohoo lieve wereldwijde faerie community!

Zoals sommigen van jullie wellicht hebben gehoord, hebben een aantal faeries van onze grote familie in het afgelopen jaar in dienst gestaan van de gemeenschap bij het zoeken naar een nieuwe plek voor een radical faerie sanctuary in het zuiden van Europa, waarbij uitgebreide verkenningsmissies  hebben plaatsgevonden in de prachtige landen Spanje en Portugal.

Wel faeries van overal, er is nieuws! De plannen hebben zich snel ontwikkeld en we hebben veel zaken om te delen met jullie en om enthousiast over te raken!

Het avontuur begon in mei eerder dit jaar met een groep van faeries,die in opdracht van en gedeeltelijk ondersteund door donaties van de faeriegemeenschap, voor de eerste keer op pad gingen om de mogelijkheden voor een sanctuary in die regio te verkennen. Informatie en ideeën van deze reis werd gedeeld op de 'New Sanctuaries Gathering' in juni in Folleterre. Waarna er in september een nieuwe bijeenkomst volgde van de 'Radical Faeries of Europe and Neighbouring Lands' in Normandië, waarbij de intentie om een sanctuary in die regio te op te starten bevestigd werd. Van daaruit hielden een aantal geïnspireerde faeries een kleine bijeenkomst in november, in Cortijo Verde in de Andalusische bergen.  Daar stuurden de verschillende energieën en perspectieven het traject van de zoektocht in een nieuwe richting. In plaats van het opnieuw bezoeken van plekken die tijdens de eerste reis werden verkend, werden nieuwe mogelijkheden die zich in de regio voor deden bekeken, nog steeds met de zoektocht naar een nieuwe plek in het zuiden in het achterhoofd.

En zoals de faeriemagie het wilde, struikelde tien van onze onverschrokken faeries op het land van Quinta da Sancha (Sancha's Farm) - een weelderige zuidgerichte vallei in Portugal, met uitzicht op het dorp Sortelha, 2 km verderop - . Toen de groep zich op dit land begaf om de mogelijkheden als nieuwe faeriesanctuary te verkennen, voelde ze de sterke energie van die plek. In tegenstelling tot de andere plaatsen die tijdens deze reis werden bezocht, voelde ze zich sterk verbonden met het land.

Hun ervaring van deze plek en de diepe aantrekkingskracht ervan op hun hart heeft geleid tot het begin van de Alto das Fadas, een nieuwe plek voor de Radical Faeries die zoveel mogelijkheden biedt, waarvan er nog veel gedroomd of ontdekt moeten worden.

De ontwikkeling van een nieuw Radical Faerie Sanctuary  in Portugal.

Folleterre, tot nu toe het enige faerie sanctuary in Europa, in de buurt van Lure in Frankrijk, is al enkele jaren een plaats van veel magie en healing voor onze familie. Onlangs werden, met een aantal deskundige fairie stewards, de hypotheekbetalingen afgerond, wat betekent dat Folleterre nog vele jaren een centrum en een toevluchtsoord voor onze gemeenschap zal blijven. Helaas kan Folleterre door het klimaat en de beperkte infrastructuur slechts een beperkt aantal bijeenkomsten organiseren. Het klimaat van de regio waarin Alto das Fadas zich bevindt, biedt de faeriecommunity de kans om tot laat in de herfst en in de winter samen te komen en een thuis te vinden bij gelijkgezinden wanneer dat het meest nodig is. Alto das Fadas kan ook een ontmoetingsplaats zijn voor persoonlijke ontmoetingen van stewards en organisatoren van Folleterre gedurende de hele winter, ter voorbereiding op het komende jaar.

De afgelopen zomer is een belangrijke les geweest voor onze gemeenschap. Door de weersomstandigheden dit jaar kreeg Folleterre te maken met een ernstig watertekort dat voor alle betrokkenen stressvol was. Er is veel werk verricht op het land om zich aan te passen aan het groeiende aantal faeries van de laatste jaren, door nieuwe kampeerplaatsen te creëren en er zijn plannen om de basisvoorzieningen te verbeteren, zoals het creëren van grotere toiletten. De groei van de gemeenschap zorgt er helaas voor dat Folleterre steeds belastender wordt voor haar omgeving. De beperkte bronnen die we hebben zijn niet voldoende, waardoor we steeds verder af (moeten) dwalen van het ecologische principe van het land. Aan dit principe hechten we echter veel belang. Bovendien begint de toename van het aantal faeries bij belangrijke bijeenkomsten in de loop van het jaar ook een tol te eisen aan de emotionele capaciteit en energie van de Folleterre-familie.

Het algemene idee lijkt te zijn dat als reactie op deze omstandigheden en om tegemoet te komen aan onze snel groeiende gemeenschap, nieuwe sanctuary in heel Europa een prioriteit zijn als we deze magie willen koesteren en ruimte willen bieden om te groeien. De betaalbaarheid van het land in de regio, de schoonheid van de natuurgebieden en het geweldige klimaat maken Portugal zo'n kans om deze gezamenlijk gecreëerde visie te realiseren. In die zin benaderen we Alto das Fadas niet als alternatief voor Folleterre. Voorlopig zijn we van plan dat het eerste jaar op het land van Alto das Fadas te benaderen als een experiment - om te observeren  en te ervaren welke energie we hebben als gemeenschap met deze plek en de regio. Alto das Fadas wordt een 'sacred space' waar we een dans aangaan met de energie van hoe een nieuw sanctuary zou zijn en voelen, onafhankelijk van haar grote zus in Folleterre. We willen dat Alto das Fadas een knooppunt wordt in de regio waar de faeriecultuur kan groeien – door het aantrekken en aanwakkeren van andere faeries in de regio - en zich te engageren in het sanctuary en in de regio. Moest het zo blijken dat Alto das Fadas geen levensvatbare plek is voor een sanctuary van het zuiden, dan willen we een uitvalsbasis zijn van waaruit andere plekken verkend kunnen worden.  Uiteindelijk zal Alto das Fadas het hele jaar door een open ruimte bieden die een nieuwe dynamiek van de gemeenschap tot bloei zal brengen, waar we samen kunnen leren, ontwikkelen en groeien.

Het terrein: Alto das Fadas.

Alto das Fadas - letterlijk 'de faerieheuvel'  - heeft een oppervlakte van 15 hectare en ligt in de regio Beira Alta in Portugal, op korte afstand van de Serra da Estrela (hoogste berg van Portugal, 2000 meter boven de zeespiegel en beschermd natuurgebied) en Serra da Malcata (een ander beschermd natuurgebied waar je nog steeds de Iberische Lynx kan vinden). Op dit vruchtbare golvende terrein is overvloedig water aanwezig en is er een microklimaat dat gunstig is voor agricultuur.

Qua infrastructuur en voorzieningen kan het hoofdgebouw meteen tien tot twaalf faeries onderdak bieden - en met een beetje reparatiewerk aan de andere bijgebouwen, nog veel meer. In het hoofdgebouw zijn ook voorzieningen aanwezig, zoals een douche en bad.  Het heeft ook een open haard wat betekent dat het pand 's nachts warm en tochtvrij blijft voor een goede nachtrust. Over het algemeen zijn de bijgebouwen goed gebouwd, maar zijn er zeker nog werken die dienen te gebeuren.

De velden rondom het huis zijn perfect om te kamperen en verderop in de vallei zijn er waterputten die beschut zijn door groepjes van bomen. Zoals je kan zien op de foto's heeft het huis en het land veel karakter en met een dosis van faeriemagie en -atmosfeer, zal het een thuis worden in een mum van tijd.

 

 

Het plan:

Met de eigenaar van Quinta da Sancha zijn de onderhandelingen al enkele weken aan de gang. in plaats  van gemeenschapsgeld of een wettelijke structuur en vanwege tijdgebrek besloot onze interim stewards circle om de kans te grijpen om de woning te huren. Een klein deel van het team heeft het oorspronkelijke contract ondertekend. Dit is een tijdelijke maatregel tot ons werk om een coöperatie op te richten om de gemeenschap in Portugal te vertegenwoordigen succesvol is en gemeenschapsgeld wordt geregeld om het contract voor een langere termijn aan te gaan.

Het contract begint officieel in februari 2019 en stelt ons in staat om de boerderij te huren voor een periode van maximaal 7 jaar (met de mogelijkheid om na het eerste jaar stop te zetten) en het in de toekomst te kopen als het geschikt blijkt te zijn voor een permanent faerie sanctuary. Met de verhuurder is een maximale huurprijs van €550/maand overeengekomen voor een periode van twee jaar met de mogelijkheid, indien de faeriegemeenschap ervoor kiest, om na afloop van die periode te onderhandelen over de aankoopprijs van 250k.

Het huren van de woning vóór de aankoop geeft ons de mogelijkheid om onze relatie met deze plek (land, ecologie) en de cultuur te ervaren en te koesteren - en om te begrijpen wat er nodig is voor het vinden, prospecteren, ontwikkelen en creëren van een sanctuary als een gemeenschap, met een minimaal financieel risico. Of Alto das fadas op lange termijn al dan niet dé juiste plek zal zijn, de tijd dat we er mee bezig zijn en de tijd die we eraan besteden en aan elkaar besteden, zal goed besteed worden. Aan het ontwikkelen van onze vaardigheden en visies en dromen vanuit ons hart, sterker wordend in ons vermogen om een nieuwe faerieplek te vinden op onze gezegende aarde. Maar uiteindelijk zal de kans om deze plek een duurzame plek te maken afhangen van de hulp en input van de gemeenschappen in de komende maanden.

En dan …. vooruit!

En dus faerievrienden, tijd voor actie. Alto das fadas heeft jou nodig!

We lanceren momenteel een fondsenwervingscampagne, dus wees alsjeblieft geduldig, want we brengen al het kwaliteitsvolle materiaal samen dat nodig is om het tot een succes te maken. We hebben al een paar cijfers samengebracht en denken dat we ongeveer € 20.000  nodig hebben om deze nieuwe plek van de grond te krijgen en het eerste jaar van onze faerie-ruimte in de bergen van Portugal waar te maken. Je kan hier een overzicht van deze kosten bekijken.

Maar in de tussentijd zijn er andere zaken van het project om enthousiast over te worden en andere manieren om te helpen. Bekijk enkele van de onderstaande links en zie wat er je persoonlijk aanspreekt!

  1. Bezoek alsjeblieft ons nieuwe fundraisingsplatform, waar je kunt doneren aan Alto das Fadas.
  2. Je kunt de landbeschrijving, foto's en video's bekijken en de nieuwste updates volgen over de ontwikkeling van Alto das fadas op faenet. We willen dit het belangrijkste bron laten zijn voor informatie met betrekking tot Alto das Fadas, gezien het feit dat het is gemaakt en wordt onderhouden door onze faeriegemeenschap.
  3. Als je op een of andere (praktische) manier wil helpen of wil aansluiten bij een van de werkgroepen, contacteer dan de stewards via
  4. Als je toch nog steeds een facebooker bent, bekijk dan deze pagina waar we de nodige updates zullen posten: Southern Sanctuary Search Group.

Reactie op enkele zorgen vanuit  de faerie-community:

We hebben, als stewardsgroep, geluisterd naar de feedback over het nieuws van het Alto das Fadas-project en dat had invloed op onze lopende discussies. We vonden het belangrijk om een ​​aantal van deze punten kort te beantwoorden.

Vele dromen, één visie

Degenen onder ons die betrokken zijn bij het Alto das Fadas-project erkennen dat er verschillende visies en intenties zijn voor een sanctuary in Zuid-Europa (Spanje of Portugal),  evenals ideeën over de verschillende kwaliteiten en soorten van faerieplekken die we kunnen voorstellen of ontstaan in heel Europa. De visie voor toekomstige sanctuaries in Europa is rijk en meervoudig. Er zijn inderdaad verschillende groepen en individuele faeries waarvan de ideeën, dromen en visies elkaar kruisen en tot op zekere hoogte uiteenlopen. We wensen niet dat het Alto das Fadas-project concurreert met andere ideeën over faerieruimtes en sanctuaries- en ook niet overneemt.

Wij zijn een groep van faeries verbonden aan en verbonden door de intentie voor een nieuw faerie sanctuary, die in verschillende stadia van deze zich ontwikkelende reis gedurende de laatste jaren zijn betrokken. We vonden een gemeenschappelijke basis door bijeenkomsten in feestelijke sfeer en roadtrips die een gedeelde visie vooruit duwden. We hebben tijd, energie en andere middelen geïnvesteerd om Alto das Fadas tot een realiteit te maken voor de gemeenschap. We willen dat het een zich ontwikkelend proces is dat openstaat om mee vorm te geven door iedereen in de gemeenschap wiens hart ze oproept om deel te nemen.

Terug naar het hart

We accepteren dat de opwinding rond Alto das Fadas lijkt op een breuk of stopzetting van een deel van het werk en de plannen uiteengezet door de eerste zoektocht naar een Southern Sanctuary die plaatsvond in mei / juni 2018. De faeries die betrokken waren bij het zoeken naar een land waren niet uniform, gelukkig en dus eerder divers.

Verschillende ideeën, perspectieven en energieën in een context van verschillende capaciteiten, middelen en omzet hebben een schijnbaar afwijkend resultaat tot gevolg gehad dan oorspronkelijk werd verwacht op basis van de plekken die eerder dit jaar in Spanje waren ontdekt. Dit is voor veel van ons een leercurve geweest en we zijn bezig met het creëren van hartruimte om enkele van deze frustraties en spanningen die hieruit zijn ontstaan uit te spreken. Onnodig te zeggen dat sommige acties misschien overhaast zijn geweest of zelfs onhandig ...  maar ze zijn gedreven door pure intenties.

Kolonialistisch perspectief ? Of  ruimte voor queers/queering?

Binnen de gemeenschap is er enige discussie geweest over de vraag of het Alto das Fadas-project een kolonialistische perspectief van faeries uit het noorden vertegenwoordigt. We luisteren en de vraag informeert onze ethiek en benadering van de cultuur van het project. We zijn ook van mening dat dit een gevoelig onderwerp van discussie is met verschillende opvattingen en standpunten over de vele verschillende faeries die betrokken zijn bij het zoeken naar een sanctuary. We denken dat dit een kwestie is die beter offline moet worden bekeken en besproken als gemeenschap.

Alto das Fadas. Em que ponto estamos.
Landspecificaties voor Alto das Fadas

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://faenet.org/